Van egy füzetem, amibe pár éve elkezdtem recepteket jegyzetelni: amiket valaki másnál kóstoltam, amiket már kipróbáltam, amiket ki szeretnék próbálni. A receptek eredetét sajnos nem mindegyiknél írtam le, így azt sem tudom, hogy melyik főzős újságnak, honlapnak köszönhetem ezt a kelt tésztát, amiről most áradozni szeretnék.
Mióta van kenyérsütő-gépem, azóta még lelkesebben kezdek neki kelt tészta alapú sütiknek. Csak beleöntöm a hozzávalókat, és a gép dolgozik helyettem: dagaszt, keleszt, és ha arról van szó, akkor süt is. Bár ez utóbbi funkciót nem igazán használtam ki eddig, ha kenyértésztát csinálok, inkább azt is sütőben sütöm meg, mert jobban szeretek belőle kis bucikat csinálni, mint egyben megsütni.
Egy szónak is száz a vége, a kenyérsütő-gép az egyik legjobb konyhai beruházásom volt eddig. Ezzel a kalácstésztával se vacakolok sokat, zutty minden bele a gépbe, aztán haladjunk (be kell, hogy valljam, nem szobahőmérsékletűek a hozzávalók, a lisztet nem szitálom át, de a végeredményben még soha nem csalódtam).
Szoktam belőle fonott kalácsot, brióst, kakaós csigát, túrós csigát, aranygaluskát csinálni, és az utóbbi egy hétben kétszer is sütöttem belőle óriási mazsolás brióst, egyszer "natúr” formában kísérlet képpen, aztán meg fahéjasan, csakhogy fokozzam az élvezeteket (a fahéjas győzött).
Természetesen, akinek nincs kenyérsütő-gépe az kézzel is dagaszthatja vagy bevetheti a kézi dagasztó gépét, ugyanolyan jó lesz, és persze tálban is szépen megkel a tészta (Szilvi barátnőm meleg vízbe szokta tenni a tálat, hogy gyorsítsa a kelést, kipróbáltam, nagyon jól működött).
Felteszek pár képet az eddigi sütésekről, remélem más is kedvet kap hozzá, hogy elkészítse.
Hozzávalók:
3 dl (langyos) tej
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő
50 dkg liszt
2 tojássárga
½ dkg só
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő
50 dkg liszt
2 tojássárga
½ dkg só
5 dkg olvasztott vaj
A folyékony hozzávalókat (tej, tojássárga, olvasztott vaj) a gép aljára teszem, rászórom a lisztet. A liszt közepébe mélyedést csinálok és belemorzsolom az élesztőt. Az egyik sarokba szórom a sót, a másik három sarokban (merthogy szögletes az edény a géphez) pedig elosztom a porcukrot. Másfél óra alatt megdagasztja és megkeleszti a tésztát. Az elején érdemes kicsit odafigyelni rá, és szükség esetén besegíteni a dagasztókarnak a hozzávalók „összeszedésében”. Másfél adag készítésénél kb. a kelesztési idő felénél kivettem a tészát, különben kikelt volna az edényből, és takaríthattam volna a gépet, ami nem túl hálás feladat.
A megkelt tésztával igény szerint dolgozom tovább.
Rudakat sodrok és brióst formázok (az utóbbi időben muffin sütőben sütöm meg a briósokat), vagy befonom a hengereket és kalács lesz belőle. Ilyenkor formázás után kb. még 10 percig pihentetem a tésztát, majd megkenem a tetejét felvert tojással vagy tojássárgával, és csak utána tolom be a kb. 180-190 fokos sütőbe. Ha nem túl nagyok a formák kb. 15 perc alatt megsül.
Rudakat sodrok és brióst formázok (az utóbbi időben muffin sütőben sütöm meg a briósokat), vagy befonom a hengereket és kalács lesz belőle. Ilyenkor formázás után kb. még 10 percig pihentetem a tésztát, majd megkenem a tetejét felvert tojással vagy tojássárgával, és csak utána tolom be a kb. 180-190 fokos sütőbe. Ha nem túl nagyok a formák kb. 15 perc alatt megsül.
Kakaós csigánál (illetve fahéjas csigánál) megkenem olvasztott vajjal a kisodort tésztát, megszórom cukor és kakaó (fahéj) keverékével, szorosan feltekerem, karikázom és a csigákat a tepsibe rendezem. Kicsit még hagyom kelni, majd megsütöm. A sütési idő vége előtt vaníliás tejjel meglocsolom a csigákat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése