Már csak alkalmat, illetve társaságot kellett keresnem, hogy egy-két fogást megfőzzek a gundeles repertoárból. A nőpartis barátnőim lelkesek voltak, nem csak evésben, de az elkészítésben is aktívan részt vettek.
Ez a hagymatortácska egy falatnyi csoda voltak már a Gundelben is, és szerintem az otthoni változat sem sokkal maradt el tőle.
Tészta:
25 dkg liszt
13 dkg vaj
1 tojás
1 csipet só
3-4 ek hideg víz
Töltelék:
50 dkg hagyma
25 dkg bacon szalonna
1 kis pohár tejföl
só, bors
vaj
olaj
A lisztbe beleszórtam a sót és a vajjal késbetétes robotgépben összemorzsásítottam. Gyorsan összegyúrtam a tojással és a hideg vízzel. Folpackba csomagoltam és ½ órára hűtőszekrénybe tettem.
Amíg a tészta a hűtőben pihent, megcsináltam a tölteléket: a hagymát felkockáztam és vajon megpirítottam (szép színt kell kapnia). A bacont felcsíkoztam és kevés olajon kisütöttem a zsírját.
A tejfölt összekevertem a tojással. Sóval, borssal ízesítettem. (Óvatosan sózzuk, mert a bacon is elég sós!)
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tésztát kinyújtottam, köröket szúrtam ki belőle, majd kibéleltem a mini muffin sütő 24 mélyedését és pár pici fém kosárka sütőformát tésztával. A nyers tésztára száraz babot szórtam, hogy a tészta ne púposodjon fel sütés közben (vaksütés). A tésztakosárkákat addig sütöttem, amíg világosbarna színt kaptak.
A félig megsült tésztakosárkákba hagymát és bacont kanalaztam és ráöntöttem egy kis tojásos tejfölt (egészen pontosan ezt a részét Zs barátnőm követte el).
A sütőt felmelegítettem 200 fokra, és kb. 10 perc alatt készre sütöttem a hagymatortácskákat.
Osztatlan sikert aratott.
Annyira büszke vagyok rá, hogy én lehettem az, aki összeállította ezt a fincsiséget a nőpartin! Igaz, ez már nem sokat tudott hozzá tenni a dologhoz, de mégis a folyamat részese lehettem kellő szaktudás hiányában is :)
VálaszTörlés